Patlıcan

Patlıcan mor renkli bir sıcak iklim sebzesidir.Düşük sıcaklığa karşı dayanıksızdır.Patlıcanın anavatanı Hindistan’dır.Yayılışı Hindistan’dan Afrika’ya doğru olmuştur.Avrupa’ya 16.yy. da İspanyollar tarafından getirilmiştir.Tropik bölgelerde çok yıllık bitli özelliği gösterirken bu kuşağın dışındaki iklim kuşaklarında tek yıllıktır.
Türkiye şartlarında patlıcan üretimi hem tarlada hem serada yapılabilmekte fakat iklim ve toprak isteği yanında bakım şartları ve ekim nöbeti tercihinden dolayı her bölgede yetiştirilememektedir.Türkiye’de patlıcan üretimi yapılan en önemli iller; İçel,Antalya,Şanlıurfa,Hatay,Aydın,Bursa,Adana ve Samsun’dur.Diğer yandan Türkiye’nin en fazla patlıcan ihraç ettiği ülkeler arasında Almanya,Avusturya,Bulgaristan,Hollanda,Romanya,Rusya ve Belçika yer almaktadır.