Domates

Domates 1900 yıllarından itibaren Türkiye’de ilk kez Adana ilinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Tek yıllık bir bitkidir. Domatesin çekirdeğinden fideler elde edilir. Yaklaşık 10 cm olduğunda ekilecek alan için hazır kıvama gelir. Domates sebzesi çeşitler halindedir. Bunları cherry domates, kokteyl domates, oturak domates, sırık domates ve pembe domates olarak sıralayabiliriz.
Ayrıca, vitamin kaynağı olması, besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde de en çok üretilen ve tüketilen sebzelerdendir. Gelişen teknoloji sayesinde her mevsimde üretilip, tüketilebilmektedir. Taze olarak çiğ olarak yenildiği gibi salça, domates suyu, konserve, turşu, reçel, ketçap şeklinde de tüketilmektedir.
Domates bir vitamin kaynağıdır. Orta boy bir domates 22 kalori, 0 yağ ve 1 gram da protein içerir. İçinde A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Alfa lipoik asit, likopen, kolin, folik asit, beta-karoten ve lutein de dahil olmak üzere olmak üzere birçok besin içermektedir. Lezzeti sayesinde bir çok yemekte ve salatada kullandığımız domatesin faydaları ve zararları nelermiş inceleyelim.